понедељак, 24. фебруар 2014.

Bolja organizacija (2. dio)

U ovom postu sam pričala o potrebi za organizacijom i o knjizi "Pojedi tu žabu" koja mi je pomogla da sredim napokon svoje liste obaveza, i povećam ličnu produktivnost. Autor Brajan Trejsi jako jednostavno i sažeto nudi korake koji nam svima mogu pomoći da spoznamo svoje želje i prioritete, te u skladu sa njima na najproduktivniji mogući način usmjerimo svoje dnevne aktivnosti. Kao što sam već obećala, evo još sedam organizacionih savjeta!

  • Temeljito se pripremite prije nego što počnete

Očistite radni prostor od svih nepotrebnih sitnica koje vam mogu odvlačiti pažnju. Stvorite okruženje u kome se osjećate prijatno i motivisano za rad. Najbolje bi bilo da unaprijed pripremite sve što vam je potrebno za zadatak koji je pred vama, jer kada je sve pripremljeno za rad, lakše ćete se odlučiti da počnete.


  • Uradite domaći

Radite na sebi. Usavršavajte neprestano svoje znanje iz oblasti kojim se bavite. Autor ističe da lično i profesionalno usavršavanje predstavljaju najbolji način uštede vremena. Sve se da naučiti. Ako su to uspjeli drugi, sigurno možete i vi!!! Pokušajte odvojiti dnevno pola sata do sat vremena za čitanje literature iz oblasti kojom se bavite. Stvorite to vrijeme tako što ćete ustajati malo ranije i praktikovati ovaj ritual koij će od vas stvoriti jednu od najkompetentnijih i znanjem najpotkovanijih osoba u svojoj oblasti.

  • Angažujte svoje posebne talente

Svi imamo neke posebne talente, i svi smo izuzetni u nečemu. Vi ste izuzetni! Identifikujte oblasti u kojima ste posebni, a potom se potudte da u tim aktivnostima budete što je moguće bolji! Materijalne stvari lako mogu da se izgube, ali vaše sposobnosti su sa vama dok ste živi i one predstavljaju vašu sposobnost zarađivanja novca. Ukoliko niste sigurni koji su vaši posebni talenti, obratite pažnju na to u črmu uživate najviše vezano za svoj posao. Svi smo sazdani od toga da najviše uživamo u stvarima u kojima smo zaista dobri. Saznajte u čemu najviše uživate, i počnite se usavršavati u toj oblasti još danas!!!


  • Identifikujte svoja ključna ograničenja
Da li znate šta je ono što vas usporava i odvlači od postizanja željenih ciljeva? Proučite svoje želje i zadatke, identifikujte šta je glavni faktor koji vas koči, te potom usmjerite svu svoju enegiju na ublažavanje te jedne kritične tačke. Ponekad je samo negativna percepcija ono što nam usporava napredovanje. Budite iskreni prema sebi, prihvatite odgovornost i potražte rješenje za svoj problem! Šta god da predstavlja vaša ograničenja, odhah preduzmite nešto da ih se riješite. Uradite bilo šta, samo to uradite ODMAH!!!



  • Jedno po jedno bure
Prestanite da posmatrate zadatke kao cjelinu, kao jedan ogroman problem koji je pred vama. Počnite da razmišljate šta trenutno možete preduzeti u vezi sa njim. "Putovanje od hiljadu milja započinje jednim korakom", tako i vi napravite prvi korak, i već će se ostvariti uslovi za sljedeći! "Skočite- i mreža će se otvoriti." Krenite i ne plašite se, nema šanse da bude lošije nego da nikada ne pokušate!

  • Pritisnite sebe
Potrudite se da steknete naviku da pritiskate sebe, a ne da čekate da neko drugi to uradi za vas. Postavite sebi visoke standarde i dajte sve od sebe da ih dostignete. Vi to možete. Svako može, samo ako želi! Brajan Trejsi kaže: "Uspješni ljudi neprestano nameću sebi visok nivo učinka. Neuspješnim ljudima moraju da ga nameću i da ih kontrolišu drugi." Pa? Kojoj grupi vi želite da pripadate? 

  • Povećajte do maksimuma svoju snagu
Vodite računa o  svom tijelu. Naučite da napravite pauzu onda kada osjetite da ste preumorni. Da biste bili produktivni i zadovoljni, važno je održavati zadovoljavajući nivo energije. Podarite svome tijelu dovoljno sna i zdravo se hranite, i vaš um će vam biti zahvalan! 


Dajte sve od sebe da budete srećni, jer na kraju, sreća i zadovoljstvo su osnovni preduslovi za uspijeh!

Нема коментара:

Постави коментар