уторак, 11. фебруар 2014.

Bolja organizacija (1. dio)

Da li uspijevate ostvariti sve obaveze zapisane na "to do" listu, ili pak prebacujete današnje neispunjene obaveze na sutrašnju, potom sutrašnje na listu za sljedeći dan i tako u nedogled sve dok vaša lista ne postane zbirka samo pustih, neostvarenih ciljeva??

Ukoliko, kao i većina nas, pripadate ovoj drugoj skupini, pretpostavljam da ste u potrazi za odgovarajućim organizacionim šablonom koji će vam pomoći da uspješno i jednostavno ostvarite sve obaveze koje imate za određen vremenski period. U potrazi za rješenjem, u ruke mi je došla knjiga "Pojedi tu žabu" čiji autor Brajan Trejsi predlaže dvadeset jedan način za povećenje produktivnosti i bolje organizacije.

Ukoliko ste raspoloženi za čitanje, knjigu možete skinuti ovdje, a ukoliko "nemate vremena", ovo su ukratko koraci koje autor predlaže da bismo, kako kaže "prevazišli odugovlačenje i postali efikasni u privatnom životu i biznisu".


  • Postavite sto

Jasno odredite šta istinski želite i zapišite svoje ciljeve na papiru. Ciljeve formulišite u sadašnjem vremenu, kao da su se već ostvarili. Veoma je važno postaviti rokove, a potom i napraviti spisak koraka koji će vas odvesti do cilja. Kada ste sačinili plan realizacije vašeg cilja-KRENITE! Učinite prvi korak odmah, i svakog sljedećeg dana ispunite po jednu obavezu koja će vas približiti cilju. Krenite, i ne zaustavljajte se!

  • Unaprijed isplanirajte svaki dan

Svako veče pred spvanje kreirajte svoju listu za sljedeći dan tako što ćete u nju uvrstiti sve zadatke koje tog dana niste ostvarili, te dodajte nove obaveze. Najbolje je napraviti opštu listu, koju ćete kasnije svoditi na mjesečnu, nedelju, dnevnu listu, te križati stavke koje ste ispunili. Nećete vjerovati koliko to održava motivaciju!

  • Primjenjujte pravilo 80/20

Paretovo pravilo kaže da je 20% naših aktivnosti odgovorno za 80% rezultata koje postižemo, te samim tim 20% koraka sa spiska koji smo napravili će dati najveći učinak pri realizaciji našeg plana. To su koraci koje treba prvo ostvariti, važno je oduprijeti se iskušenju raščišćavanja prvo nevažnih stvariNajteži, najveći, najvažniji korak MORA BITI prvi korak!!!

  • Razmotrite posljedice

Naučite da razmišljate dugoročno! Ono što je važno ima dugoročne posljedice. Dajte vrhunski prioritet zadacima koji su najznačajniji za vašu budućnost! Posložite prioritete i stalno se pitajte šta vam je ZAISTA VAŽNO i koje vas aktivnosti najsigurnije vode to postizanja istog.

  • Vježbajte ABCDE metod

Kada ste napravili spisak dnevnih obaveza, stavke sa liste obilježite slovima A, B, C, D i E tako što je A stavka najvažnija, stavka koja se MORA obaviti, B stavka koju bi trebalo obaviti, dok C stavke nemaju nikakve posljedice ako se ne obave, ali bi bilo lijepo da se ispune (kafa sa prijateljicama npr). Prema ovom autoru, D stavka je ona koju možete proslijediti drugima da je obave da biste vi imali više vremena za obavljanje stavke A,  dok E stavke predstavljaju stvari koje možete bez posljedica i da eliminišete. Kada ste ovako klasifikovali listu, NIKADA ne pristupajte ispunjavanju zadatke "niže vrijednosti" dok niste obavili sve prioritetne zadatke!!!

  • Usredsrijedite se na oblasti ključnih rezultata

Identifikujte oblasti ključnih rezultata vezanih za vaše ciljeve, pa onda sebe ocijenite u toj oblasti na skali od 1 do 10. Odredite gdje ostvarujete odlične rezultate, a gdje vam je "slaba tačka". 
"Vaša najslabija oblast ključnih rezultata određuje visinu na kojoj koristitie sve svoje ostale vještine i sposobnosti."
Dakle, ukoliko postanete bolji u oblastima koje vam trenutno slabije idu, to će uspješnije biti vaše djelovanje na svim drugim oblastima!


  • Pokoravajte se zakonima nametnute efikasnosti
Nikada nećete imati dovoljno vremena da uradite sve što imate da uradite, ali morate stalno razmišljati o tome koje aktivnosti će vas odvesti najbliže željenom uspjehu! Napravite listu prioriteta i vodite se njome. Stalno sebi postavljajte pitanje: "Šta je ono što ja i samo ja mogu da uradim, što će, ako to uradim kako valja, predstavljati razliku?", i odgovor na ovo pitanje predstavlja vašu najvažniju aktivnost!


Ovaj organizer u A4 formatu možete skinuti ovdjePokušajte primijeniti ove korake, i započnite svoje putovanje ka uspjehu. U sljedećem dijelu ćemo obraditi još sedam savjeta koje nam Brajan Trejsi daje da bismo uspostavili kontrolu nad svojim poslovnim i privatnim obavezama i živjeli život kakav želimo! Srećno!!!2 коментара: